Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Скулптура на Орфей се извисява от връх край Триград

Скулптура на Орфей е монтирана днес на Орфеев връх (1550 м) над Триград, съобщи Митко Чолаков, един от инициаторите за издигане на скулптурата.  Каменната композиция се вижда от Триград и околностите,  превръщайки се в туристическа забележителност.

Автор на фигурата е скулпторът Ангел Каравланов от Пловдив. Инициативата за нейното поставяне е на група жители на Триград, опитващи се през последните години да пресъздадат легендата за Орфей в туристическата реклама на региона.  Пещерата „Дяволското гърло“ се смята според легенди за мястото, където митичният музикант е слязъл в царството на Хадес, търсейки любимата си Евридика.  „Орфически мистерии“  е традиционен ежегоден празник в Триград, пресъздаващ в музикално-сценични интерпретации мита за Орфей.

Инициаторите за скулптурата над Триград успяха да реализират идеята си, прокарвайки преди това път до труднодостъпната местност,  обяснява Митко Чолаков. Депутатът от ИТН Александър Вълчев е подпомогнал със средства инициативата. Издигането на скулптурата на върха става възможно благодарение на участието на местното туристическо дружество „Триградски скали“, ръководството на Горското стопанство и  инициаторите Асен Чолаков, Бисер Сальохлев, Георги Панчев.

Предстои да се постави и осветление на върха, за да е видима скулптурната композиция и през нощта.  Планира се да бъде трасирана и туристическа пътека към върха, от който се открива панорамна гледка към района.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button