Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

Празник на Мадан и Ден на миньора

Мадан празнува днес, рудодобивът остава основен поминък в града

Празник на Мадан и Ден на миньора отбелязват днес в родопския град. Рудодобивът остава основен поминък за Мадан, единодушни са кметът на Мадан инж. Фахри Молайсенов и директорът на ГОРУБСО – Мадан инж. Сергей Атанасов. Модерно техническо оборудване и съвременни технологии в рудниците на ГОРУБСО са част от внедрения нов минен модел, който показва посоката на бъдещо развитие на рудодобива. Миналото на оловно-цинковите мини на Родопите също е част от модерния облик на Мадан. През май градът откри комплекс от подземен минен музей – рудник „Сполука“, обновената Кристална зала, пещера „Шаренка“. Мадан се превръща и в дестинация за минен туризъм, посочи пред БТА кметът Молайсенов.

ГОРУБСО – Мадан стои стабилно като рудодобивно дружество, независимо че конюнктурата около нас е неспокойна и пазарите са много динамични, коментира инж. Атанасов. Като предизвикателства пред минното дружество се очертават ниските през годината цени на металите и флуктуациите на борсовите котировки на оловото и цинка. „Успяваме да се справим, предприятието е общо взето добре и вървим напред, въпреки кризата“, обяснява директорът. Заплатите в ГОРУБСО – Мадан са увеличени с около 10 процента от 1 юли, така средното заплащане на миньорския труд вече надхвърля 2500 лева. Средната заплата за дружеството е над 2300 лева.

ГОРУБСО – Мадан отчита през 2022 г. най-добри производствени показатели. Произведено е рекордно количество концентрат – над 24 000 тона, като заложената програма е изпълнена 114 процента.  Добитата през миналата година минна маса е 589 000 тона, което е най-висок резултат за маданските мини за последните 25 г. Разчетите за 2023 г. също се изпълняват с подобни темпове и очакванията са за известен ръст на производство. Паралелно с рудодобива, през миналата година са прокарани над 6000 м сондажи и 6-7 км разкриващи капитални изработки. Перспективите пред ГОРУБСО – Мадан са в десетилетия напред, концесията за рудник „Петровица“ е удължена до 2037 г., а за мина „Върба“ – до 2042 г.

От губещо минно предприятие с над 50 млн. лева задължения през 2012 г., през последните 12 г. ГОРУБСО – Мадан се превърна в стабилно и печелившо дружество. Днес е фирма, която е изцяло независима, добре стояща на пазара, допълни инж. Атанасов. Според него това се дължи на усилията на мотивиран и добре организиран колектив. Със смяната на минния модел извършихме революция, смята директорът.  Според него инвестирането в нови технологии, модерни машини и оборудване в рудниците, заменяйки стария минен модел, е основната стъпка, спасила ГОРУБСО – Мадан.

Как изглежда новият минен модел посетителите могат да се убедят сами днес в обявения Ден на отворени врати в участък „Петровица“ на ГОРУБСО.  Според инж. Сергей Атанасов ГОРУБСО-Мадан сега е предприятието с най-много подземни минни машини в България, а оборудването е на световно ниво.

Миналото на рудодобива в Родопите е част от други подземни зали. Мадан посреща 70-годишнина от обявяването на града като център и за минен туризъм. Едно от най-значимите събития за тази година според кмета инж. Молайсенов е откриването през май на комплекс за минен туризъм. Над 8000 посетители са преминали досега през обектите, пресъздаващи етапите от развитие на рудодобива в Мадан. Музей по минно дело и рудодобив, рудник „Сполука“, обновената Кристална зала и пещера „Шаренка“ привличат все повече туристи. Кристалната зала е  единствена по рода си в света с 600 уникални експоната, обяснява кметът на Мадан. Според него минният туризъм надгражда направеното през годините за развитието на Мадан  и инвестициите в по-добра инфраструктура.

Днес празнуват миньорите на Мадан. ГОРУБСО осигурява работа на около 950 души. Във време на криза, минното предприятие инвестира първо в хората, в работниците, твърди директорът. Доставки на нови машини и оборудване могат да бъдат отложени за следващите години, за да бъда запазени работни места и кадри. Обнадеждаващо е, че все повече млади хора избират да работят в ГОРУБСО,  допълват от предприятието.

Над 3.4 милиона тона руда е добита  в маданските мини от 2012 г. досега.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button