Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Селото с трима „гурбетчии“ – 2-ма „моряци“ и британец

Младите не бягат, заселват се чужди

Има и такова село в Родопите. От което младите не бягат към чужбина, а напротив-заселват се дори и чужди. Едва трима са „гурбетчиите“ в смолянското Търън. Пришълците обаче не са дошли да работят, а да споделят здравословния начин на живот с местните.

„Има търсене на имоти. Три стари къщи са продадени. Купени са от бургазлия, варненец и британец“, споделя пред екип на „Родопи voice“ кметът на Търън Явор Говедаров. Едноетажни сгради за по 10-20 хиляди лева, необитаеми от години. Друга къща пък била спазарена за 50 000 лева.

„Нямаме миграция. Младите си живеят в селото. Имаме 45 деца в детската градина, 80 ученици в школото, като само двама от тях са от околни села“, посочва кметът.

Младите работят в близките градове Смолян и Мадан. Има малки фирми и в Търън. 2-3 семейства наистина са избрали чужбина, но това е станало преди 20 години. Идват си често от Испания и Германия.

Младите обаче не се занимават със земеделие и животновъдство. Добитъкът в Търън е скромен на брой, отглеждан предимно от възрастни хора. Земите не се обработват, превърнати в ливади.

„Когато ги връщаха навремето имаше спорове, конфликти, роднини се караха помежду си. Към днешна дата няма кой да ги работи“, казва Явор Говедаров.

Кметът на Търън също е един вид местна атракция. Няма друг управник в страната, който да е бил начело на населено място по-дълго от него.

„На 27 януари 2025 години ще навърша 50 години откакто съм на едно и също работно място“, казва Говедаров, правейки заявка за пореден мандат след местните избори през октомври.

От 1975-а година той е в кметството на Търън. От 1985-а пък е неизменен кмет на селото.

Видял е какво ли не. Рецептата за толкова мандати е: „Работиш за хората, не за себе си. Екипът ми е с мен от 85-а и никой няма право да върне човек с проблем“.

За какво ли не е търсен от съселяните си 75-годишният Явор Говедаров-да успокоява прибрал се пиян съпруг, да изражда крава…

„Когато ми се позвъни по нощите заради семеен скандал и кажа „Обади се на полицията“, отговорът е „Аз за полицията ли съм гласувал или за теб“, споделя още емблематичният селски кмет.

В Търън живеят 750 души.

Източник: www.24smolian.com

Подобни публикации

Back to top button