Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

„Паметта на Родопа планина”

Библиотеката в Смолян издирва стари снимки на Смолян и региона за включване в Дигитална библиотека „Паметта на Родопа планина”

Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян издирва стари снимки на Смолян и региона, които ще включи в Дигитална библиотека „Паметта на Родопа планина”, каза за БТА Дарина Славова – завеждащ отдел „Краезнание“.

„Желанието ни е да допълним Дигиталната библиотека с колекция „Фотографии”, като за целта в началото на 2023 г. обявихме инициативата за издирване на стари снимки“, посочи още Дарина Славова. На призива до момента се отзовават осем души, като снимките, които са изпратени са уникални. Първи се включва Ангел Манджуков от Смолян с фотографии на стар род от квартал Устово от началото на 20 век, както и на сгради, които вече не съществуват. Друг родопчанин – Чавдар Селимски, изпраща цял албум от селата Смилян и Чокманово – чешми, сгради, събития от началото на 20 век. Дългогодишният директор на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, Таня Марева представя стар семеен албум с описание на родословието. От НЧ „Прогред 1939“ в Старцево са изпратили архивни снимки от събития, състояли се през миналия век в читалището. Сред изпратените фотографии има и на участниците в пчеларски курс в Чепеларе през 1960 г., на известни родопчани, като певиците Валя Балканска и Бойка Присадова, както и снимки на смолянската делегация, участвала в първия конгрес на българската култура през 1967 г. в София.

Дарина Славова припомни, че създаването на Дигиталната библиотека започва през 2017 г. с идеята да се събере на едно виртуално място богатото писмено наследство на Средните Родопи до 1944 г. на ХХ век. „В момента тя се състои от две колекции: „Периодични издания”, която съдържа 6 заглавия на списания и 7 заглавия на вестници; „Книги” със 47 заглавия, като сред авторите са Николай Вранчев, Христо Попконстантинов, Васил Дечев,  Стою Шишков, Тома Попратилов-Садукей , Петър Маринов“, посочи тя.

Предстои снимките да бъдат обработени  и да се уточнят точни данни за тях, преди да бъдат качени в дигиталното пространство.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button