Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

КМЕТЪТ МЕЛЕМОВ ОТКРИ НЕОБИКНОВЕНАТА И ЦЕННА ИЗЛОЖБА „ХРИСТИЯНСКИ ЦЕННОСТИ“ НА ПЕТЪР ПИРОНКОВ

Кметът Николай Мелемов откри изложбата „Християнски ценности“ – икони, гравюри, накити и предмети от бита на християните в музея. Тя е собственост на Петър Пиронков, основател на Дом на изкуствата – Устово.
Изложбата е част от програмата на РИМ „Стою Шишков“ за отбелязване на Европейската нощ на музеите тази вечер.
Колекцията е събирана повече от 20 години и обхваща икони, гравюри, накити и предмети от бита на християните, собственост на Петър Пиронков. За него колекционерството е фамилна традиция. В голямата си част ценностите са купувани от международни аукциони във Франция, Италия, ЮАР и др. Така, изнесени извън страната ни християнски богатства, са върнати в България.
Тази уникална изложба е празник за нашия град. Вярата ни прави човеци и ни дава сила в нашия живот. Благодаря на световноизвестния живописец Петър Пиронков, че ни прави съпричастни към ценностите на християнското изкуство, както и на РИМ „Стою Шишков“ за реализиране на експозицията, посочи при откриването Мелемов.
Преди началото на културното събитие иподякон Даниел Апостолов изпълни „На многая лета“.
Тази изложба е необикновена, тя е от вяра във вяра. Изложба – упование. Благодаря на г-н Пиронков, който ни предостави 114 ценности, които нашия музей не притежава, каза директорката на музея Валентина Василева.
Авторът на експозицията Петър Пиронков благодари на кмета Мелемов и на Валентина Василева за възможността да покаже уникалната си колекция от христински ценности в РИМ „Стою Шишков“.
На откриването присъстваха още областният управител Стефан Сабрутев, гл.секретар на областта Георги Кисьов, приятели и почитатели на твореца Пиронков, духовни лица, граждани и гости на Смолян.

Престижната културна институция е подготвила интересни събития за своята публика на 13 май. Програмата ще продължи до 23.00 часа с концерти на Фолклорна група „Звъника“, на Валентин Генчев – саксофон, на Вокална група „Приятели“. Смях и фокуси с Ненчо Илчев
Музейното кино ще представи филма „Борис І. Покръстването“.

Източник: www.smolyan.bg

Подобни публикации

Back to top button