Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Дарителска кампания за ремонт на църква “Св. Николай”

Продължава дарителската кампания за набиране на средства за ремонта на църквата „Св. Николай“ в Арда, съобщи Никола Манолов от инициативния комитет на кампанията. Плановете са ремонтът да се извърши преди отбелязване на 150-годишния юбилей  на храма през 2024 г. Потомци на Васил Ангелов, инициатор за издигане на църквата в родопското село през 1874 г., вече се включиха в дарителската акция и отправят призив инициативата да бъде подкрепена на предстоящия на 12 август събор и среща на родовете в Арда.

Близо 14 000 лв. са събрани от дарителски вноски досега. Различни суми за ремонт на църквата внасят местни жители, наследници на родове от Арда и българи, живеещи в чужбина. Обявената кампания за събиране на средства трогна мнозина – хора от цялата страна, както и българи от Германия и Испания, изпращат различни суми за каузата, разказаха от инициативния комитет. Около 2000 лв. са преведени от дарител от Арда, обърнал се към гостите на свой юбилей с молба, вместо подаръци, да дарят за ремонта на църквата.

Църквата „Св. Николай“ е издигната след издаден през 1873 г. султански ферман, разрешаващ градеж на християнски храм в селото. Ферманът е получен след дългогодишни постъпки от страна на християнската общност в селото за издаване на разрешение за строителство на църква. Дотогава християните в Арда нямали молитвен дом, тъй като при помохамеданчването на района всичко християнско било унищожено, според данни от  книгата „Църковното дело в с. Арда“ на Димитър Димитров.   Съхранените спомени и разказите за построяването на църквата възкресяват исторически моменти от миналото на Родопите и борбите за запазване на национална и религиозна идентичност.

Първият етап от ремонта на храма е извършен, покривът частично е възстановен, обясни Никола  Манолов. За цялостния ремонт са необходими още средства. Над 111 000 лв. ще струва ремонтирането на църквата, според проект, направен като дарение. Предвидено е обновяване на храма, канцеларията, камбанарията и вътрешния двор. Представители на Василовския род от Арда, които са потомци на инициатора и ктитор на храма Васил Ангелов, призовават наследниците от фамилията да се включат в дарителската кампанията по време на събора на 12 август.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button