Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Обновеният Планетариум в Смолян ще бъде открит през февруари

Планетариумът в Смолян ще отвори врати отново през февруари изцяло обновен, заяви пред БТА заместник-кметът на Смолян Марин Захариев. До един месец се планира да бъде  официалното откриване на смолянския дом на астрономията, който ще предлага виртуални космически разходки, визуализирани с най-модерно оборудване.

Ремонтът на Планетариума е в своя край, каза за БТА директорът му Цветелина Генчева. Тя обясни, че е доставено изцяло модернизирано оборудване за цифров планетариум с нова софтуерна система за прожекции. Смолянският Планетариум е затворен за посещения от няколко години, през които бе извършен ремонт на сградата и обновяване на апаратурата.  Има голям интерес Планетариумът да бъде отворен,  той липсва и на гражданите на Смолян, и на туристите, които посещават Родопите, допълни Генчева.

Оборудването за Планетариума е доставено от три континента, екранът е произведен в САЩ, проекторите са японски, а част от апаратурата е от Европа, уточни зам.-кметът Марин Захариев. Сградата също е реновирана, както и отоплението на помещенията. Доставен е нов 30-сантиметров телескоп за наблюдения. Нови сеанси и прожекции в звездната зала ще бъдат представени след откриването.

Източниk: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button