Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

ГКПП “Рудозем – Ксанти” може да бъде открит през 2024 г.

Откриването на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Рудозем – Ксанти“ е възможно през 2024 г., прогнозира пред БТА областният управител Стефан Сабрутев. Той участва в работна среща с гръцките партньори по проекта „Подобряване на трансграничната достъпност“ (Cross Bo). Поредното отлагане на отварянето на граничния пункт е заради забавяне при изграждането на пътя от гръцка страна, предизвикано от свлачищни процеси.

Гръцките власти провеждат процедура за избор на изпълнител на пътен участък между две свлачища по трасето. При условие, че процедурата приключи без обжалване и договорът бъде сключен навреме,  пътят може да бъде готов до средата на 2024 г. Тези уверения са дали гръцките партньори по време на срещата, според информация от областния управител. Укрепването на свлачищните участъци и изграждането на пътя между тях ще се финансира със средства от гръцкия бюджет, докато основни части от трансграничното трасе през бъдещия ГКПП „Рудозем – Ксанти“ от двете страни на границата са изпълнени по европроекти.

На срещата с гръцките представители е дискутиран и въпросът с финансовите ангажименти от Областната администрация в Смолян за осигуряване на охрана на завършения граничен пункт, информира областният пресцентър.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button