Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Единственият по рода си спектакъл по персийски епос „ШАХНАМЕ: СКАЗАНИЕ ЗА ЗАЛ“ тръгва на национално турне

Турнето на многократно награждавания спектакъл започва от София

ШАХНАМЕ: СКАЗАНИЕ ЗА ЗАЛ е единствен по рода си театрален опит върху
древния пресийски епос на Фердоуси „Шахнаме“ или „Книга на царете“. Това е една от най-красивите любовни истории от древен Иран, в която принц Зал отхвърлен от баща си, отгледан от митичната птица, по-късно реабилитиран се влюбва в индийска принцеса и е принуден да се бори за любовта си като преодолява редица политически препятствия.

„ШАХНАМЕ: СКАЗАНИЕ ЗА ЗАЛ“  е спектакъл за изчезващия свят на човечността и актуалността на темите за власт и любов, разказан с великолепни актьори, танци и музика на живо.

Може да бъде гледан отново в София с единствено за този сезон представление в Топлоцентрала на 23-ти април, от 19 часа!!!

Турнето на спектакъла включва следните градове: Кърджали – 27 април, Смолян – 28 април, Русе – 29 май, Бургас – 8 юни, В. Търново – 9 юни, Стара Загора – 13 юли. А през есента следват Пловдив и Хасково, както и още две представления в София.

От Кърджали започва национално турне на спектакъла. Актьорът Север Иванов (“Войната на буквите”, “Открадна живот”) се върна специално за него  след шестмесечна специализация от Ню Йорк. Севар играе централната роля  на Зал и си пратнира с Ралица Стоянова (от филма на Весела Казакова и Мина Милева “Жените наистина плачат”).  В една от главните роли се превъплъщава Велислав Павлов (познат от сериалите “Порталът”, “Откраднат живот” и филма” Вездесъщият”).

Едно от най-хубавите неща на турнетата е възможността за среща с публиката, въпросите, емоциите, споделеността. Не пропускайте да преживеете това удоволствие! В градовете в страната ще има и бонус – изложба организирана от Ирански културен център на традиционни занаяти и картини, която може да бъде разгледана преди и след спектакъла.

Превод: Йордан Милев
Режисьор и сценична версия: Елена Панайотова
Композитор: Николай Иванов (група ОМ)
Художник: Юлиян Табаков
Хореограф: Росен Михайлов
Музика на живо: Марина Великова (група ОМ)

Участват: Добрин Досев • Велислав Павлов • Севар Иванов • Жана Рашева • Васил Ряхов • Ралица Стоянова • Росен Михайлов и студенти по актьорско майсторство от НБУ: Веси Методиева, Габриела Ганчева, Йоана Сиракова, Мария Игнатова, Никол Милевска, Михаил Иванов, Никола Куцев, Тони Николов, Павел Събев

Награди „Аскеер“ 2022 и ИКАР 2022 за авторска музика
Номинация „Аскеер“ 2022 за костюми
Номинация за „ярки постижения в областта на културата“ за режисура от Столична Община за 2021г.
40ти Международен Театрален Фестивал „Фаджр“ в Техеран 2022, гала откриване
Международен фестивал на физически и визуален театър, Бургас 2021, гала закриване

Спектакълът е реализиран с помощта на Министерство на културата, Столична Община, Индологическа фондация „Изток-Запад“, Фонд за стратегическо развитие към НБУ, фондация „Етюд“ и се разпространява с финансовата подкрепата на НФ „Култура“ по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

Трейлър на спектакъла:

https://www.youtube.com/watch?v=OtoX9x_pOZ0

Фейсбук страница на спектакъла:

https://www.facebook.com/events/910308590088452

Източник: www.smolyandnes.com

Подобни публикации

Back to top button