Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

Три колекции на млади модни дизайнери ще бъдат реализирани на пазара

Echo Academies е проект за изкуства на фондация Open Space, който има за цел да насърчава млади и изгряващи европейски таланти в няколко области – комикси (в Гърция), моден дизайн (в България), музика (в Северна Македония), фотография и архитектура (в Унгария). Десет млади модни дизайнери от България, Италия, Испания, Нидерландия, Литва, Турция, Косово и Албания участват в академията, в България, съобщават от българския ПР екип на проекта – Alma Communication.

Освен запознаването с фолклорното културно наследство, програмата включва теми като eкологични практики за боядисване с природни материали, управление на културни проекти, работа в партньорство. Фокус ще бъде поставен и върху запознаването със спецификите на финансовите възможности за артисти, критерии за оценяването на микропроектите в конкурса, запознаването с технологията за изграждане на собствен бранд и уменията за планиране на ефективна маркетингова стратегия.

На 26 октомври в Художествената галерия в Смолян ще бъдат представени проектите на младите таланти, вдъхновени от културното наследство на Родопите. Начело на журито е проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и преподавател в Националната художествена академия, а членове са Мария Георгиева-Савова – главен редактор на сп. Elle – България, Албена Свещарова – моден  дизайнер, Симеона Савова-Коруева – художник, и Галина Ганова – специалист по художествен текстил. Те ще селектират три от предложените колекции на младите дизайнери. Изискванията към тях са творческа оригиналност, адекватна интерпретация на темата и способност за внедряване. Не са пренебрегнати критериите за устойчива мода и екологичен дизайн. Трите колекции, избрани от журито, ще получат финансиране за тяхното производство и реализиране на пазара през 2024 година.

„Свързана съм емоционално с Родопите, а опазването на националното ни културно наследство във всичките му проявления е основен акцент в работата ми и лична кауза за мен. Не следвам сляпо модните тенденции, но естествените материи в облеклото ми са задължителни, защото съм убедена, че дрехата не просто трябва да се грижи за  тялото, но и да провокира естетически и да докосва душата с цветовете си, с посланието и с историята, която метафорично се крие в гънките ѝ. Това е и моето лично предизвикателство към участниците в проекта“, казва Пепа Велева – председател на управителния съвет на фондация Open Space.

„Вникването и анализирането на народното културно наследство, на фолклора и изумителното етническо богатство е безалтернативен извор на вдъхновение за всяко едно творчество и особено за визуално изкуство като модния дизайн. Моите адмирации към фондация Open Space и нейната прекрасна идея да инициира този международен конкурс, посветен на връзката между миналото, културата и цивилизацията на Родопите, от една страна, и естетическите търсения и свежи произведения на най-новата вълна модни дизайнери от редица европейски страни. Очаквам от кандидатите максимална креативност, изобретателност и професионална сръчност при осмислянето на кодовете на родопската народна носия и интелигентно, модерно и реалистично пресътворяване на родопския дух в техните колекции. Желая пълен успех на участниците и организаторите в това толкова стойностно начинание“, казва проф. Любомир Стойков.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button