Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниОбразованиеТОП новини

Стартира Детската образователна програма на Музей галерия „Петър Пиронков“

При изключителен интерес стартира преди дни Детската образователна програма на Музей галерия „Петър Пиронков“ в смолянския квартал Устово. Първото занимание на Ателие работилницата бе на тема: „Рисуване върху стъкло“. Деца и родители усвояваха тънкостите на рисуването върху стъкло. Изкуствоведът Сузана Николова посочи, че всеки път ателието ще има различна тема и различна задача. Следващото ателие ще бъде рисуване върху текстил. Заниманията са безплатни. Организатори са Община Смолян и Музей галерия “Петър Пиронков” .
Проведе се и поредната лекция на тема „Родопските художници“. Тя беше посветена на родопските творци – проф.Михаил Карапаунов /1928г.-2017 г. / и проф.Димитър Серезлиев /1931г. – 2021г./. Лектор беше Николова.
Припомняме, че Музей галерия „Петър Пиронков“ беше открит официално на 16 септември м.г. Творецът Пиронков дари 40 уникални, монументални платна на Община Смолян. По идея на кмета Николай Мелемов, картините се експонираха в Къщата музей „Кирил Маджаров“, където се помещава галерията. Преди това къщата беше реставрирана от общината като е запазена автентичната родопска архитектура. Петър Пиронков е утвърден художник с ярък експресивен стил, който представя творчеството си в най-авторитетните галерии в Европа. Неговата живопис е мощно въздействаща и монументална.
Раждането на един съвременен музей в сърцето на Родопите прави Смолян още по-привлекателен и артистичен културен център, в който българските традиции са на почит, коментира популярният живописец.
В Музея галерия „Петър Пиронков“ се организират лекции, творчески работилници за деца и разнообразни културни събития. Целта му е музеят да се превърне в културно средище, което приобщава децата, смолянчани и гостите на града към света на изкуството.
В културния календар на галерията се представят серия от лекции, посветени на творчеството на родопските художници, които имат роля за изграждане на културната история на региона.

Работното време на музея е всяка събота и неделя от 9.00ч. до 18.00 часа.
Входът е свободен!

Изотчник: www.smolyan.bg

Подобни публикации

Back to top button