Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеопазванеНовиниПрепоръчани

Рудозем като балнеоложки център

бщина Рудозем получи Сертификат №103/02.02.2024 г. и Балнеологична оценка №269/02.02.2024 г. от Министерството на здравеопазването, който удостоверява лечебните качества на минералната вода, добита от водовземно съоръжение ПЕС-1хг „Рудозем“.

Минералната вода на община Рудозем е с температура 18 градуса, спада към категория “студени минерални води“ и е с изключително полезни качества с оглед на химическия състав, които са подходящи както за външно приложение – при използване в басейни и за различни балнеологични процедури, така и за питейно балнеолечение. Водата е особено подходяща за бутилиране и консумация.

При използване за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика, минералната вода в Рудозем оказва благоприятно въздействие при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични, метаболитни и кожни заболявания.

Използването на водата за външно балнеолечение и балнеопрофилактика оказва благоприятно въздействие на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, при ортопедични, травматологични и дерматологични заболявания.

Минералната вода може да бъде използвана и за хигиенни и спортно-рекреативни цели след съответно темпериране.

Сега, когато полезните качества на водата са вече факт, съм убеден, че оттук насетне развитието на Община Рудозем ще бъде насочено към изграждането на цял един нов отрасъл чрез превръщането на града в туристическа, балнео и спа дестинация“, написа във фейсбук профила на общината кметът инж. Недко Кулевски.

Той отправи благодарност към предшественика си д-р Румен Пехливанов за упоритостта му да докаже, че Рудозем разполага с безценен природен дар.

Усилията за изследване и доказване на полезните качества на водата в Рудозем започва още през 2016 г., когато за първи път бяха осигурени средства за проучвателен сондаж, който се оказа успешен.

Повече от три години се правят сложни хидрогеоложки проучвания. През 2018 г. беше направен повторен работен сондаж, а в началото на 2019 г. той официално стартира.

В центъра на града, изцяло с дарения от хората, беше построена чешма с минерална вода, която може да се използва свободно от всички жители и гости на община Рудозем.

Последва заповедта от Министъра на околната среда и водите за утвърждаване на запасите и актуване на сондажа като находище на минерална вода – публична общинска собственост.

Източник: www.smolyaninfo.com

Подобни публикации

Back to top button