Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Националната астрономическата обсерватория Рожен обяви Ден на отворените врати на 4 юни

Ден на отворените врати предстои на 4 юни в Националната астрономическа обсерватория (НАО) Рожен, съобщиха от НАО.  Астрономите на вр. Рожен организират деня за посещения по традиция на  Петдесетница, когато е храмовият празник на параклиса „Света Троица“, разположен до входа на наблюдателната кула на двуметровия телескоп.

Посетителите в Деня на отворените врати ще имат възможност да се запознаят със съоръженията в обсерваторията и да разгледат двуметровия телескоп. Желаещите ще могат да видят и наблюдателната кула на новия роботизиран 1.5-метров телескоп, който предстои да бъде официално открит през юли.  Телескопът „AZ 1500“ е изработен от австрийската фирма „ASA Astrosysteme GmbH“ по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от Министерството на образованието и науката. Астрономи от НАО-Рожен ще запознаят посетителите с научните задачи, по които се работи в момента, както и с възможностите на новия телескоп, с който обсерваторията затвърждава позициите си на най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button