Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Музейна изложба „Спомени за родопското овчарство“ е представена на Роженския събор

Изложба на Регионалния исторически музей (РИМ) в Смолян „Спомени за родопското овчарство“ е представена на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023. Експозицията е кратка фотохроника, която ни припомня за моменти от бита, живота, делника и празника на среднородопските овчари, заяви пред БТА Ваня Йорданова, уредник в РИМ – Смолян. Фотографии на стада, мандри и овчари от началото на миналия век връщат към периода, когато овцевъдството е било важен поминък  в Родопите.

Сред показаните архивни фотографии са снимки на известния фотограф Крум Савов. Неговата снимка на въоръжен среднородопски овчар е сред фотографиите, с които участва на световни фотографски изложения през 1905 и 1907 г., получавайки грамота и сребърен медал, уточняват от РИМ. В изложбата са включени репродукции на архивни снимки, част от които са от музейния фонд, заснети в периода от началото на 20-и век до 70-те години. В показаните кадри може да се види как е изглеждала една мандра в планината, както и постройките, в които са се отглеждали животните до 20-те години на миналия век, когато овцевъдството в Родопите е било едро и подвижно, обяснява Йорданова. Тя допълва, че след 1920 г. след затварянето на границата, постепенно се преустановява зимуването на родопските стада в топлите Беломорски полета. Така поетапно едрото овцевъдство в района започва да запада и в Средните Родопи се утвърждава друг тип овцевъдство, разказва уредникът в музея. Ваня Йорданова обяснява, че овцевъдството е поминък за планината още от най-дълбока древност. Във фондовете на РИМ – Смолян има свидетелства от разкопки в Ягодинската пещера, при които са открити кости от одомашнена овца, датирани към 3500 г. преди Христа.

Фотографиите показват, че родопските овчари са били богати хора. Илюстрира го снимка на наследници на известния в миналото Петко Кехая със стадо от 1500 овце. Фотографските обективи са добавили щрихи към образа на известните в родопския фолклор „тьожки кехаи“.  Погледът на посетителите се спира и на интересни фотографии на овчари от Долно Дереке (днес с. Соколовци), заснети на митницата в Шахин (сега Ехинос, Гърция). Снимка на участници в първото годишно събрание на кооперативното овцевъдно сдружение „Родопски овчар“ пред банка в Ксанти през март 1944 г., доказва, че родопските кехаи са имали и своя организация.

Изложбата проследява и отглежданите в района породи овце – до 60-те години основно “среднородопска” и “каракачанска” овца, а след 1963 г. се въвежда породата “родопски цигай”.

Програмата на Роженския събор продължава тази вечер с музикално-танцов спектакъл „България гостува на Родопите“с  участието на Атанас Янчовичин и Мъжка фолклорна група ” Бански старчета”, Ваня Вълкова,  Гергана Димитрова, Денислав Кехайов, Жечка Сланинкова, Илия Луков, Нели Андреева, Нелина, Петя Панева, Сорина Богомилова и Христо Косашки.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button